You are using an unsupported browser. Please update your browser to the latest version on or before July 31, 2020.
close
You are viewing the article in preview mode. It is not live at the moment.
Kezdőlap > Norma Felhasználói kézikönyv > 06. Termékek > 6.1.3 Műveleti lista létrehozása és lehetséges alkalmazásai
6.1.3 Műveleti lista létrehozása és lehetséges alkalmazásai
print icon

Műveleti lista létrehozása

 

Új termékhez első műveleti lista készítése

 

Műveleti listákat szintén a Termékek menüben, az adott termék műveletjegyzékein belül lehet létrehozni.

 

 

Ha a zöld színű, "+ Új műveleti lista" gombra kattintunk, akkor a következő képernyőn először az új műveleti lista nevét kell megadni.

 

 

Két módon hozhatunk létre műveleti listát: az aktuális műveletjegyzékből csak bizonyos műveleteket adunk hozzá (zöld "Műveletek hozzáadása" gomb) vagy a teljes műveletjegyzéket beemelhetjük a másik gombra kattintva.

Ha a műveletek hozzáadását választjuk, akkor egy külön felugró ablakban jelölhetjük a kívánt műveleteket, a sorok elején lévő jelölőnégyzettel. Ha megvan minden szükséges művelet, akkor a zöld, "Műveletek hozzáadása" gombra kattintva a kiválasztott műveletek bekerülnek a műveleti listába. Itt még mindig választhatjuk a teljes jegyzék beillesztését.

Amennyiben az adott jegyzék sok műveletet tartalmaz, a jobb oldali szűrők segítségével szűkíthető a megjelenített műveletek listája.

A tévesen hozzáadott művelet a szemetes ikonnal törlésre jelölhető. (mentéskor törlődik, a mentett listába már nem kerül majd be)

Az így összeállított műveleti lista a Mentés gombbal véglegesíthető.

Fontos: A műveletjegyzéken belül a műveleti listák kizárólag a jegyzék műveleteiből állhatnak, az egyes műveletek adatai nem módosíthatók a listában, csak a jegyzékben. Azonban, ha az adott műveletjegyzékben módosítjuk egy művelet bármely adatát, akkor az a kapcsolódó műveleti listákban is változik.

 

Egy jegyzékhez bármennyi műveleti lista tartozhat. Ahány gyártóhely vagy megvalósítási mód, annyi listát is megadhatunk.

A műveleti listán változtatható a műveletek sorrendje, azonban a kód nem követi az újrarendezést, mivel az a műveletjegyzékből öröklődik.

Az átrendezéshez a sorok elején lévő függőleges 3 pötty megragadásával van lehetőség. 

További műveleti listák

Meglévő termékhez újabb műveleti listát ugyanolyan módon hozhatunk létre, mint új termék esetén. A Termékek menüben, az adott termék műveletjegyzékein belül a Műveleti lista almenüben a zöld színű, "+ Új műveleti lista" gomb segítségével. Az eltérés annyi, hogy ekkor a Műveleti listák almenüben látható az összes korábbi lista, azok neve, műveletszáma (vagyis, hogy az adott termék előállítása hány lépésre van bontva), az összidő (a norma alapján meghatározott előállítási idő percben), az összköltség (a műveletek ideje és percdíja szerinti előállítási bérköltség), valamint az, hogy használatban van-e az adott műveleti lista. A korábban létrehozott listákat is itt tudjuk módosítani, a sor elején lévő Szerkesztés (ceruza ikon) gombbal.

 

Műveleti lista másolása

Új műveleti listát létrehozhatunk egy másik másolásával is:

  • Egyrészt adott jegyzéken belül a műveleti lista sorában a második gombra kattintva érhető el a "Másolat készítése" opció.

  • Másrészt lemásolható egy korábbi, lezárt (hatályon kívüli) műveletjegyzék műveleti listája. Ekkor a jobb felső sarokban lévő "Új műveleti lista" gomb mellett megjelenik egy kis nyíl, melyen kiválaszthatók a korábbi jegyzékek listái.

Ha a terméknek már volt műveletjegyzéke és listája, akkor az új műveletjegyzékhez is tudunk másolatból készíteni műveleti listát.

Amennyiben a terméknek volt korábbi műveletjegyzéke és annak több műveleti listája volt, mint az új jegyzéknek, és az adott termék gyártása még zajlik, vagyis nem teljesített az összes kapcsolódó gyártási és vevői rendelés, akkor az új műveletjegyzék hatályba léptetése során meg kell adni a műveletjegyzék listáinak előző verziójában teljesített mennyiségeket.

Ha a hatálybalépés dátuma jövőbeni, akkor a műveletjegyzék státusza már nem vázlat, de hatályon kívüli jegyzékként szerepel és az adott dátumig az aktuális jegyzék marad hatályban.

 

Műveleti lista hozzárendelése termékhez az előkalkuláció miatt

Új termék létrehozásakor nem tudunk megadni műveleti listát, ami alapján a szoftver meg tudja adni az előállítási időt és költséget. Viszont, ha már létrehoztuk a műveletjegyzékét és legalább egy műveleti listát, akkor visszatérve a termék adatlapjára, kiválasztható az a műveleti lista, amivel az előkalkulációt elvégezheti a program. A termék sorában a második ikonra (…) kattintva érhető el a szerkesztés gomb.

A termék egyes variánsaihoz is és a termékhez is rendelhető műveleti lista.

A termékvariánsokhoz rendelhető lista lehet eltérő a termék alapvető műveleti listájától. Ez indokolt lehet például olyan esetben, ha egy terméket különböző megmunkálási módon készítenek el külön gyártóhelyeken, és emiatt eltér a variánsok előállítási ideje, normája.

Ahhoz, hogy a Termékek menüben a listában megjelenítse a program az előállítási időt és költséget, nem elegendő a variánshoz rendelni műveleti listát, hanem a termékhez kell. Csak a termékhez kapcsolt műveleti lista számít az előkalkulációnál, a variánsok ideje nem.

A variánsoknál a preferált műveleti lista megadásának lehetősége más szoftverből való gyártási megrendelés szinkronizálás esetén alkalmazható. Ekkor az automatikusan létrejöhet az itt kiválasztott listából. (Illetve műveleti lista legördülőknél a preferált kiemelten jelenik meg.)

 

Visszajelzés
0 közül 0 hasznosnak találta ezt

Görgetés a felső ikonra