You are using an unsupported browser. Please update your browser to the latest version on or before July 31, 2020.
close
You are viewing the article in preview mode. It is not live at the moment.
Kezdőlap > Norma Felhasználói kézikönyv > 02. Konfiguráció > 2.1.4 Az Adatkörök és a Mértékegységek
2.1.4 Az Adatkörök és a Mértékegységek
print icon

Adatkörök

Az adatkörök a Norma szoftver munkavállalók csoportosítására szolgáló legfelsőbb logikai szintje. Alkalmas lehet például cégcsoportok kezelésére.

 

 

A legfontosabb tudnivalók:

 

  • Az adatkörök egy további lehetőség a Norma szoftverben a földrajzi és szervezeti egységek mellett, hogy a munkavállalókat bizonyos szempontok szerint csoportokba rendezhessük.
  • A létrehozott adatkörök teljesen függetlenek a földrajzi és szervezeti egységektől. Az adatkörökhöz nem lehet hozzárendelni az egyes szervezeti és földrajzi egységeket, ha több adatkört hozunk létre, valamennyinél ugyanazok a szervezeti és földrajzi egységek lesznek elérhetők. Jogosultságkezeléssel azonban szétoszthatók adatkörökre a különböző egységek.
  • Az adatkörökhöz dolgozókat lehet hozzárendelni.
  • Az adatkörökhöz a felhasználók is hozzárendelhetők, ezzel adatkörök szintjén is kezelhetjük a jogosultságokat: beállíthatjuk, hogy melyik felhasználó mely adatkör(ök) adminisztrálására jogosult.
  • Az adatkörök nem rendezhetők hierarchiába, nem rendelhetők egymás alá vagy fölé.
  • Amennyiben nem adunk meg több adatkört, úgy az egyetlen adatkörünk semmilyen adminisztrációs felületen sem jelenik meg a Normában. Az adatkörök akkor sem láthatóak egy adott felhasználó számára, ha a felhasználónak csak egy adatkörhöz van hozzáférése.
  • Adatkörök között a munkavállalók áthelyezése nem lehetséges.
  • Az adatkörök megjelennek a "Dolgozók", "Munkalapok" és a "Teljesítések" listanézeteiben is.

 

Új adatkört a szervezeti és földrajzi egységek részben leírtak alapján lehet elvégezni, manuális létrehozással az űrlap kitöltésével vagy importálással. 

Az adatkörök szerkeszthetők és törölhetők, a szervezeti és földrajzi egységek részben leírtak alapján. 

 

 

Mértékegységek

A mértékegységeket a Norma szoftver a műveleteknél, illetve a (Normakatalógus hozzáférés / Plus csomag esetén) a műveletsablonoknál használja. Előre megadhatunk ezen a felületen mértékegység-típusokat, melyeket a későbbiek során a műveletek szerkesztése során legördülő listákból választhatunk ki. A "Mértékegységek" almenüre kattintva a megnyíló felületen tekinthetjük meg a már meglévő mértékegységeinket, valamit itt hozhatunk létre további mértékegységeket. A már rögzített mértékegységek egymás alatt helyezkednek el:

 

 

Ha új mértékegységet szeretnénk létrehozni, kattintsunk a felület jobb felső sarkában található zöld "+ Új mértékegység" gombra.

 

 

A megjelenő "Mértékegység alapadatok" felületen meg kell adnunk az új mértékegységként használni kívánt elem nevét, mely mező kis piros csillaggal van jelölve, azaz kitöltése kötelező. Enélkül nem tudunk új mértékegységet létrehozni. Az adatok kitöltése után kattintsunk a felület alján megtalálható zöld "Mentés" gombra. Ekkor - az adatok mentését követően - visszatérünk a mértékegységek listájához, amely már tartalmazza az újonnan létrehozott mértékegységeket is.

 

Meglévő mértékegység törléséhez a mértékegység neve előtti "Szemetes" ikonra kattintva az ikon piros színűre változik.

Ekkor egy új felületen a szoftver rákérdez, hogy biztosan törölni szeretnénk-e ezt az elemet. Ha igen, akkor ezt megerősítve az elem törlődik.

Fontos: amelyik mértékegység bármely elemhez hozzá van rendelve, az nem törölhető. Erről tájékoztat is minket a Norma a felület jobb felső sarkában megjelenő üzenettel: "A mértékegységet nem lehet törölni, mert van hozzá társítva elem":

 

Visszajelzés
0 közül 0 hasznosnak találta ezt

Görgetés a felső ikonra