You are using an unsupported browser. Please update your browser to the latest version on or before July 31, 2020.
close
You are viewing the article in preview mode. It is not live at the moment.
Kezdőlap > Norma Felhasználói kézikönyv > 09. Munkalapok > 9.1.1 Munkalapok (jelenléti ívek) feltöltése
9.1.1 Munkalapok (jelenléti ívek) feltöltése
print icon

Munkalapok feltöltése

 

A munkalapok feltöltése a Normában két helyről érhető el: a Főoldalról, illetve a Munkalapok menüből.

 

 

 

Amennyiben a Munkalapok menüből indítjuk el a rögzítést, akkor is pontosan ugyanaz a lehetőség áll elő, ami a Főoldal erre alkalmas részén is látható:

 

 

 

A Földrajzi egység választó

 

Földrajzi egység kiválasztása: ha látható a mező, akkor kötelező választani a legördülő segítségével, ahogy ezt a kis piros csillag is jelzi. Ez azonban egy kikapcsolható funkció, amiről a felhasználó maga döntheti el, hogyan szeretné használni. Nem jelenik meg ez a mező, ha az adott vállalkozás nem rendelkezik több földrajzi egységgel, illetve akkor sem, ha az adott felhasználónak csak egyetlen földrajzi egységhez van hozzáférése.

A Földrajzi egység láthatóságát a Saját felhasználói profil (a kék szövegre kattintva az ezt bemutató cikkre jut az olvasó) oldalán lehet beállítani.

 

 

Alapértelmezett beállítás a szoftverben, hogy a "Munkalapok rögzítése földrajzi egységek szerint" lehetőség be van pipálva. Ilyenkor látható a választó egység, és kell is választani egy földrajzi egységet a továbblépéshez.

 

 

Amennyiben egy felhasználónak több földrajzi egységhez van hozzáférése, eldöntheti, hogy az egyes földrajzi egységekhez tartozó munkavállalókat a munkalapok létrehozásakor egyben szeretné látni, vagy külön-külön földrajzi egységenként. Ha külön, akkor bekapcsolva kell hagyni ezt a mezőt, és amikor létrehozta egy egység munkalapjait, akkor ide visszatérve ki tudja választani a következő földrajzi egységhez tartozókat, és azokhoz is tudja utána rögzíteni a munkalapokat.

 

 

Amennyiben nem földrajzi egységenként szeretné egy felhasználó a munkalapokat létrehozni, akkor érdemes kikapcsolni ezt a funkciót.

 

 

 

 

A Munkalapok feltöltésének menete

 

A munkalapok létrehozásához válasszuk ki a kívánt földrajzi egységet, vagy csak a dátumot, és nyomjuk meg a zöld színű Munkalapok rögzítése gombot.

 

 

Fontos: ha olyan telephelyet vagy napot választott, ahol már minden munkalap fel van töltve, vagy ha olyan földrajzi egységgel próbálkozunk, ahová nem tartozik munkavállaló, akkor a jobb felső sarokban ezt figyelmeztető üzenet jelzi.

 

 

A kívánt földrajzi egység és dátum kiválasztása majd Munkalapok rögzítése gombra kattintás után eljutunk a Munkalapok feltöltése oldalra.

 

 

Felül megjelenik a dátum, amikorra az adott munkalapot rögzíteni kívánjuk, ez alatt pedig három blokkokra osztható felület látható.

 

A bal oldali blokkban (Dolgozók) az adott napon aktív állományban lévő dolgozók láthatók.

 

A középső blokkban egyrészt a munkaidő típusa vagy munkalap státusza választható ki, vagyis itt adjuk meg, hogy az illető jelen volt-e vagy távol aznap és milyen jogcímen. A jelenleg választható típusok:

 

  • Jelen
  • Állásidő (egész napos) - csak speciális esetekre szolgál
  • Fizetett szabadság
  • Betegszabadság
  • Táppénz (60%)
  • Táppénz (100%)
  • Fizetés nélküli szabadság
  • (Fizetett) munkaszüneti nap
  • Igazolatlan távollét
  • Igazolt, fizetett távollét
  • Igazolt, nem fizetett távollét
  • Rendkívüli fizetett szabadság

 

Másrészt kiegészítő mezők segítségével a „Jelen” típusú munkalapok esetében előzetesen egyszerre meg lehet adni az azonos munkarendben dolgozók számára a munkalapokon belül egyénenként és munkalaponként beírható munkaidő kezdési- és befejezési időpontjait, egyúttal a beosztás szerint ledolgozott időt is.

 

 

A Munkaidő kezdete, Munkaidő vége (szünettel együtt) mezők funkciójukat tekintve megegyeznek a munkalapokon található „Kezdési idő” és „Befejezési idő” elnevezésű mezőkkel, ahol a munkaidő kezdetének és végének időpontjait lehet rögzíteni - munkaszerződés szerint, amennyiben adott munkavállalónak jár szünet, akkor azzal együtt, amennyiben nem, akkor anélkül.

 

 

A Ledolgozott óra (szünet nélkül) mező a munkalapokon belül a „Beosztás szerinti órák száma” elnevezésű mezőnek felel meg, amennyiben a dolgozó adatlapján a munkaidő-beosztásnál a munkaidőkeret került rögzítésre.

 

 

A bal oldali dolgozók közül a nevek előtt található négyzetbe rakott pipákkal tudjuk kijelölni a rögzíteni kívánt dolgozókat, majd a középső részben a státuszt a kör alakú jelöléssel lehet kiválasztani. „Jelen” kijelölése esetén pedig beírható a munkaidő kezdete és vége, valamint a ledolgozott óraszám.

 

 

Lehetőség van minden munkavállalónak ugyanazt a munkaidő adatot megadni:

 

 

vagy csak néhány munkavállaló számára további azonos munkalap státuszt beállítani:

 

 

Ha az azonos státuszra szánt dolgozókat kijelöltük, és a hozzájuk választott munkaidő formát beállítottuk, illetve szükség esetén beírásra került a munkaidő kezdete és vége, valamint a ledolgozott óraszám, a kék színű Áthelyez gombra kattintva a dolgozók átkerülnek a jobb oldali blokkba.

 

 

Ameddig van más jelenlét/távollét forma, amikre rögzíteni szükséges a munkavállalókat, akkor a megmaradt dolgozókra is beállítjuk a kívánt adatokat, majd őket is áthelyezzük.

 

 

Ha véletlenül átkerült a munkalap részbe olyan dolgozó, akit nem szerettünk volna, az adott névre való egérmozgatással előhozható egy "x" jel.

 

 

Az erre történő kattintással visszatehető a dolgozó a bal oldalra és új munkaidő adatot lehet számára beállítani.

 

Fontos: addig ne indítsuk el a munkalapok létrehozását, amíg mindegyik munkavállaló áthelyezésre nem került a jobb oldalra a megfelelő munkalap státusszal, illetve jelen esetében a megfelelő kiegészítő adatokkal!

 

Ha minden dolgozó, akinek munkaidő adatot szeretnénk rögzíteni (munkalapot létrehozni), akkor nyomjunk a Munkalapok létrehozása gombra. Így mentjük a kiválasztott adatokat, egyúttal létrejönnek a jelenléti ívek.

 

 

Csoportos munkalap generálás után a listában szereplő első jelen státuszú munkavállaló egyéni munkalapjára jutunk, ahol megadható az adott nap részletezése műveletekkel, egyéb, idő alapú tevékenységekkel felosztható a napi munkaidő.

 

Fontos: A kiegészítő mezők kitöltésével az oda beírt adatok az összes kiválasztott munkavállaló munkalapján megjelennek a létrehozás pillanatában, így már csak az esetleges eltérő teljesítések és tevékenységek felvitelét kell egyénileg elvégezni, így ezzel is csökkenthető a munkalapok adminisztrálására fordított idő.

 

Fontos: a kiegészítő mezők csak „Jelen” esetén használhatók, távollét típusú státuszra kattintva (pl. Fizetett szabadság stb.) inaktívakká válnak, nem lehet egyikbe sem írni; továbbá „Jelen” státuszú munkalapot csak aznapra vagy visszamenőlegesen enged a Norma létrehozni!

 

 

A kiegészítő mezők használata nélkül is működik a munkalapok létrehozása, tehát ha nem kerülnek előzetesen kitöltésre a Munkaidő kezdete-vége, valamint a Ledolgozott óra mezők, akkor egyénenként és munkalaponként szükséges beírni a munkaidő kezdési- és befejezési időpontjait!

Visszajelzés
0 közül 0 hasznosnak találta ezt

Görgetés a felső ikonra