You are using an unsupported browser. Please update your browser to the latest version on or before July 31, 2020.
close
You are viewing the article in preview mode. It is not live at the moment.
Kezdőlap > Norma Felhasználói kézikönyv > 09. Munkalapok > 9.1.3 A Munkalapok megjelenése, rendezés, szerkesztés és szűrés
9.1.3 A Munkalapok megjelenése, rendezés, szerkesztés és szűrés
print icon

A Munkalapok megjelenése, rendezés és szerkesztés

A munkalapok menü listanézetében a már rögzített munkalapok szerepelnek összesített listanézetben.

Alapértelmezetten mindig csak az aktuális havi munkalapok láthatók, dátum szerint csökkenő sorrendben, tehát a legfrissebb van legfelül.

Aktuális hónap alatt az éppen futó bérszámfejtési időszakot kell érteni, ezért oldalt a Dátum mezőben ha pl. 06.03-án nézzük a már rögzített munkalapok listanézetét, akkor 2023.06.01-2023.06.30. közötti időszakot láthatunk, mivel a júniusi bérszámfejtés 07.10-ig tart.

 

Amennyiben az Összes időszak fülre kattintunk, akkor már az összes addig rögzített munkalap látható lesz, és szükség esetén bármilyen korábbi időpontra kereshetünk közöttük.

Akár az Aktuális, akár az Összesített időszak nézetét listázzuk, a találatok oszlopokba rendeződve jelennek meg. Minden egyes sor egy-egy munkalapot jelenít meg, a megfelelő oszlopban látható, mely munkavállalók nevéhez köthetők.

A következő szempontok szerint történik az oszlopos rendeződés:

  • Szervezeti egység (ahová az adott munkaválló, akinek munkalap-sorát nézzük, be van sorolva, nem rendezhető)
  • Földrajzi egység (ahová az adott munkaválló, akinek munkalap-sorát nézzük, be van sorolva, nem rendezhető)
  • Elszámolási egység
  • Adatkör (amennyiben van több adatkör és az adott felhasználó több adatkörhöz is rendelkezik hozzáféréssel)
  • Dátum (amely napra rögzítve lett munkalap)
  • Dolgozó (a munkavállaló neve, akihez a munkalap tartozik)
  • Adóazonosító
  • Költséghely
  • Jogviszony azonosító
  • Dolgozói azonosító
  • Jelenlét típusa (az adott naphoz tartozó munkaidő adat, státusz: jelen volt-e vagy távol)
  • Állapot (munkalap kitöltöttségét mutatja)
  • Kezdési idő
  • Befejezési idő
  • Címkék

 

 

Azt, hogy egy oszlop rendezhető-e vagy sem, az elnevezés kék színe, illetve a mellette megjelenő le-fel nyilak jelzik.

Munkalapok állapota (kitöltött vagy kitöltetlen jelenléti ív)

 

Kitöltetlennek minősül egy jelenléti ív, ha még nem történt módosítás a munkalapon. Ha megnyitottuk, és módosítás nélkül mentettük, az is szerkesztésnek minősül és kitöltöttnek tűnik. A kitöltött munkalapot zöld pötty jelzi, a kitöltetlennél nem jelenik meg semmi, de ez csak figyelmeztetés. Ha biztosan tudja valaki, hogy nem kell további adatokat megadni egy munkalapon, akkor nem kötelező megnyitni. Vagyis attól, hogy nem jelenik meg a zöld pötty, még érvényesek a jelenlét vagy távollét adatok.

A lista alapértelmezetten 50 munkalapot (napi adatot) jelenít meg oldalanként. Ezt a felhasználó módosíthatja a lap alján. Lehetőségek: 5/10/25/50/100 munkalapok / oldal. Amennyiben a munkalapok száma meghaladja a beállított mennyiséget, automatikusan lapozó jelenik meg a lista alján.

A már rögzített munkanapoknál lehetőség van szerkesztésre, mégpedig a sor elején látható szerkesztés gombbal. Erre kattintva a dolgozó adott napi munkalapjára jutunk. Ha csak meg akarjuk nézni, mi szerepel a munkalapon, akkor is a szerkesztés (ceruza) gombot kell választani.

A munkalapokat törölni is tudjuk, ezt az adott munkalap sorának második, szemetes ikonjára kattintva tehetjük meg vagy a munkalapon alul a Törlés gombbal. 

A törlés elindítása után a szoftver megerősítést kér, valóban törölni szeretnénk-e a munkalapot. Amennyiben igen, erősítsük meg a piros Törlés gomb megnyomásával. Ha inkább elvetnénk, akkor kattintsunk a Mégsem gombra.

 

Munkalapok szűrése

A munkalapok listanézetében a felület jobb oldali sávjában a Szűrő elnevezés alatti rész alkalmas arra, hogy a túl nagy találati mennyiséget megfelelő feltételek alapján szűkítsük.

A szűrő lehetőségekkel a munkalapok között különböző szempontok (általában az oszlopnevek elnevezéseinek megfelelő feltételekkel) szerint lehet keresni, vagyis szűkíteni a megjelenített munkalapok listáját. Ilyen a dátum szerinti szűrés is, de lehetőség van név alapján szűrni, vagy telephelyre (földrajzi egység), szervezeti egységre stb.

A dátumválasztó használata a szűrőben:

A Dátum beállítása két lépcsőben történhet. A felső mező segítségével lehet meghatározni, a megadni kívánt időintervallum között/nem közte keressen a szoftver, majd az alsó mezőben a naptárikonra kattintva megtehetjük a dátumbeállítást.

A naptár ikonra kattintva a következő felugró ablakkal találkozunk:

A dátumválasztó bal oldalán előre beállított lehetőségek láthatók, pl. előző hónap vagy jelenlegi hónap stb. Ha ezek közül valamelyik megfelelő, akkor nem kell a naptárakban kattintani, elegendő a kívánt beállítást megjelölni. Ezt kék színű kijelölés mutatja. Amennyiben ezek közül valamelyikre kattintunk, a Szűrő Dátum mezőjébe automatikusan bekerül, de utána még meg kell nyomni a Szűrés gombot, hogy a szűkítés megtörténhessen.

Ha a naptárak segítségével szeretnénk időintervallumot beállítani a szűréshez, akkor ne kattintsunk duplán az egérrel a dátumokra, sem a gombokra. Egy kattintást érzékelnek, a következő úgymond hatástalanítja az elsőt. Ez alól kivétel, ha egyetlen napot szeretne kiválasztani, mert akkor valóban kétszer kell a választott napra kattintani. 

Időszak kiválasztásánál először a választani kívánt időszak első napjára, majd a második napjára kell kattintani. Ezek a napok lehetnek hónapokon átnyúlóak is. Lehet korábbi hónapot is választani a lenyíló listából.

Fontos, hogy ha kiválasztott egy szempontot és beállította a feltételt, akkor a jobb oldali szürke sáv alján mindig kattintson a Szűrés gombra, mert csak ezt követően fog módosulni a megjelenített lista.

 

A dolgozó szerinti szűrés:

Dolgozó szerinti szűrésre két lehetőségünk van. Egyrészt szabadszavas kereső – ha a Dolgozó neve mezőbe beírjuk a keresett nevet vagy annak egy részletét. Illetve rendelkezésünkre áll egy bővített kereső. Ha a Dolgozó mezőben a kék ikonra kattintunk, egy új ablak jön elő, melyben másodlagos szűrést végezhetünk. Ez összetett szervezetek esetén lehet célravezető.

A felugró ablakban megjelenik a dolgozói lista. Ha látszik a listában a keresett dolgozó, akkor nem kell használni a jobb oldali szűrő részt. Elegendő pipát tenni egérrel a kívánt dolgozó neve előtti négyzetbe.   Ha a keresett név nem látható, akkor a szűrőt kell használni, és ha megjelent a kívánt dolgozó, akkor lehet bejelölni pipával.  Több dolgozó is kijelölhető. Ha megvannak a kívánt nevek, akkor a zöld színű Hozzáadás gombra kell kattintani.

Figyelem: a kereső ablakon belül van egy újabb szűrő a jobb oldalon. Itt már beírható a kívánt dolgozó neve, majd legörgetve meg kell nyomni a Szűrés gombot. Ekkor megjelenik azon dolgozók listája, akikre illik a szűrőben beállított feltétel.

 

A kiválasztott dolgozók neve bekerül a szűrő részben a Dolgozók mezőbe.  Ez után még meg kell nyomni alul a Szűrés gombot. Ezt követően jelennek meg csak azok a munkalapok, amelyeket keres.

 

Egyéb szűrők:

Több szűrési mezőben lenyíló listából választhatunk: Jelenlét típusa, állapot*, Címkék, Szervezeti egység, Földrajzi egység, Elszámolási egység, Adatkör.

 

A mező végén található legördülő segítségével adhatjuk meg a keresési feltételeinket.

 

*A Munkalap állapotaira vonatkozóan az "i" (információ) kattintva egy kis plusz részletező magyarázatot találunk.

 

Munkalapok lista letöltése

Lehetőség van a teljes vagy egy szűrt munkalap lista letöltésére excel formátumban. A lista jobb alsó részében található Letöltés gomb megnyomása után azon belül az xlsx opció választása után elindul a letöltés.

A letöltést az Export előzmények felületen követhetjük, illetve a fájl elkészülése után innen tölthető le a kék színű, „Fájl letöltése” gombbal.

 

 

Visszajelzés
1 közül 1 hasznosnak találta ezt

Görgetés a felső ikonra