You are using an unsupported browser. Please update your browser to the latest version on or before July 31, 2020.
close
You are viewing the article in preview mode. It is not live at the moment.
Kezdőlap > Norma Felhasználói kézikönyv > 03. Felhasználók > 3.1.2 Felhasználók kezelése és jogosultságok
3.1.2 Felhasználók kezelése és jogosultságok
print icon

Felhasználók kezelése és jogosultságok

A "Felhasználók" menüpontra kattintva a megnyíló felületen egy listát láthatunk, amely a Norma szoftver felhasználóit tartalmazza. Láthatjuk a felhasználók nevét, a regisztrációkor megadott e-mail címüket és a beállított szerepköreiket. A szerepkör határozza meg, hogy adott felhasználó a Norma szoftver milyen funkcióival dolgozhat és mely adatokhoz férhet hozzá.

A felhasználó neve előtt található "Ceruza" ikonra kattintva a felhasználó adatlapjára jutunk, ahol a már meglévő felhasználó adatait szerkeszthetjük, módosíthatjuk, azaz igény szerint a korábbi beállításokat megváltoztathatjuk.

A felhasználói adatlap legfelső része az "Alapadatok". Itt látható a felhasználó neve és email címe. Mindkettő kötelezően kitöltendő adat, kis piros csillaggal jelölve. Ezek kitöltése nélkül nem tudunk új felhasználót létrehozni vagy a meglévő adatokat elmenteni.

A felhasználói adatlap második szekciója a "Szerepkör". Itt egy felsorolás látható, amely a Norma szoftver fő funkciócsoportjait tartalmazza. A funkciók előtt üres jelölőnégyzetek találhatók. Amelyik funkcióhoz való hozzáférést engedélyezni szeretnénk a felhasználónak, annak négyzetét be kell jelölni. Ha már létező felhasználót szerkesztünk és szerepkört szeretnénk elvenni tőle, vegyük ki az adott szerepkör előtti jelölőnégyzetből a pipát, vagyis szüntessük meg a kijelölést. Amennyiben új szerepkörrel szeretnénk bővíteni a hozzáféréseket, akkor pedig oda is tegyünk pipát.

 

A "Teljes szervezethez való hozzáférés" az összes szervezeti és földrajzi egységhez, illetve adatkörhöz is is jogosultságot ad, ezt jelöli a "Hozzáférési jogkör a szervezetben" résznél az "Ez a jogosultsági szint a teljes szervezethez hozzáférést biztosít." szövegezés.

A felhasználói adatlap következő része a "Hozzáférési jogkör a szervezetben": a szervezeti egységek, a földrajzi egységek és adatkörökhöz való hozzáférések beállításainak lehetősége.

Ha a "+" jelre kattintunk, akkor látható(ak) lesz(nek) az alárendelt egység(ek) is. Minden egység neve előtt jelölőnégyzetet is találunk. Ezt ki- vagy bepipálva tudunk az adott felhasználónak hozzáférési jogosultságot adni az adott szervezeti vagy földrajzi egység adataihoz.

A "+" jellel látható egységeknél, tehát, amelyek alá további egységek vannak rendelve, ha azt a "fő" egységet pipáljuk be, ami alá tartozik a többi, akkor a felhasználó jogosultsága természetesen az összes alárendelt egységre is ki fog terjedni. Ha ez a cél, akkor ilyenkor elegendő is csak azt a jelölőnégyzetet megjelölni a pipával, amelyiknél a "+" jel látható, ekkor automatikusan a többihez is bekerül ugyanis a kijelölés.

Amennyiben az Adatkörök almenüben nem adtunk meg szervezetünkhöz többféle adatkört, akkor a szoftverben automatikusan megjelenik az ún. Fő adatkör. Ezt a felhasználói jogosultságok beállításánál nem szükséges külön pipálni, mivel alapértelmezetten így jelenik meg a felületen.

Fontos: új felhasználót csak olyan felhasználó adhat hozzá, aki a szerepkörök közül a "Teljes szervezethez való hozzáférés" szerepkörrel is rendelkezik. "A Felhasználók szerkesztése" szerepkör megadásával együtt jár a "Teljes szervezethez való hozzáférés", melynek eredményeképp a szerepkör megjelölésével automatikusan megjelenik a pipa a "Teljes szervezethez való hozzáférés" előtt, valamint a "Hozzáférési jogkör a szervezetben" blokk egységeinél az "Ez a jogosultsági szint a teljes szervezethez hozzáférést biztosít." szöveg válik láthatóvá.

 

Az, hogy az egyes szerepkörök segítségével a Norma mely menüpontjai és funkciói érhetők el a felhasználó számára, az egyes menüpontok és funkciók részletes bemutatásánál kerülnek leírásra.

 

Jogosultságok Egyéni rögzítés esetén

Az Egyéni rögzítés funkció működésének sajátossága, hogy használatával az adminisztrátor csak azokat a hozzáféréseket kapja meg, amelyek szükségesek a kiválasztott dolgozó rögzítéséhez. A beállítás eredményeképp a felhasználó hozzáadása felületen nem választhatók sem a „Szerepkör”-höz, sem a „Hozzáférési jogkör a szervezetben” panelhez tartozó opciók. A Szerepkör jogkörei előtt látható jelölőnégyzetek inaktívvá válnak, miután az egyetlen dolgozó kiválasztásra kerül, és a felhasználó automatikusan a következő hozzáférésekkel fog rendelkezni: Munkaügyi adatok megtekintése, Munkalapok és Munkaügyi jelentések.

A Szervezeti egységek, Földrajzi egységek és Adatkörök egységválasztói helyett pedig „Az egyéni időadat rögzítés beállítása a szükséges egységekhez biztosít hozzáférést.” felirat jelenik meg.

A funkció részletes tárgyalása, valamint a kapcsolódó felületek bemutatása a 9.1.4 Egyéni rögzítés funkció című cikkben található.

 

A földrajzi és szervezeti egységek jobb megértését szolgálja az alábbi 2 ábra.

A Teszt Kft. 4 földrajzi egységgel (telephelyek) rendelkező cég. A cégnek 3 szervezeti egysége van: ezek az „A”, „B” és „C” jelű szervezeti egységek (igazgatóságok) az ábrán. Példánk szerint a földrajzi egységek telephelyek, a szervezeti egységek pedig különböző igazgatóságok.

A Teszt Kft. minden munkavállalója egy földrajzi és egy szervezeti egységbe is tartozik egyszerre. A munkavállalók munkaidejét és teljesítménybéreik alakulását a Norma szoftverrel adminisztrálják és követik nyomon az adminisztrátorok. A Norma szoftverben az adminisztrációs jogosultságokat földrajzi és szervezeti egységekhez is megadhatjuk.

„Adminisztrátor 01” adminisztrációs jogosultságot kapott a „Földrajzi egység 01”-hez és a „B” valamint „C” jelű szervezeti egységekhez.

Az ábra szerint „Adminisztrátor 01” (Admin 01) a cég paksi (Földrajzi egység 01) telephelyén és a „Termelési” (B) valamint a „Gazdasági” (C) igazgatóság alá tartozó munkavállalók adminisztrációját végezheti a Norma szoftverben.

Ez a szerkezet kezelni tudja azokat a helyzeteket, amikor a munkavállalók annak ellenére, hogy több különböző telephelyen, földrajzilag nagyon elszórtan dolgoznak, mégis egy szervezeti egységhez tartoznak. Példa lehet  biztonsági őrök vagy a portások esete.

Ilyen esetben az támogatja az adatrögzítést, ha tudunk az adott telephelyen dolgozó adminisztrátornak jogosultságot adni annak az egy biztonsági őrnek a rögzítéséhez, aki vele egy helyen van, de az összes többi biztonsági őr adataihoz nem fér hozzá.

 

 

A felhasználó saját adatai

Minden felhasználó be tud lépni a saját felhasználói adatait tartalmazó felületre, mégpedig jogosultságtól függően kétféle módon.

Az egyik lehetőség, ami a legegyszerűbb, és nem szükséges hozzá plusz jogosultság, az ún. Saját felhasználói profil, amelyről részletesen található leírás a Kézikönyv 4.1.3 A Saját felhasználói profil és az Értesítések cím cikkének egyik témakörében. A vonatkozó rész elolvasható a kék színű szövegre kattintva.

A saját felhasználó profil a Norma bármely felületének jobb felső részében a kék színű felhasználó nevünkre kattintva nyitható meg.

A felhasználó itt tudja pl. módosítani a jelszavát, vagy beállítani, hogy a munkalapokat földrajzi egységek szerint vagy anélkül szeretné-e rögzíteni.

Az esetleges változtatásokat a felület bal alsó részén található zöld színű Mentés gombot megnyomva tudjuk menteni, vagy a Mégsem használatával elvetni.

Amennyiben az adott felhasználónak nincs jogosultsága a Felhasználók szerkesztéséhez, akkor egyrészt a saját profilban csak a fent látható adatok jelennek meg, a jogosultságokat tartalmazó részek nem.

Másrészt az említett jogosultság hiányában a Norma menüpontjai között nem jelenik meg a Felhasználók elnevezésű, így máshonnan az érintett felhasználó máshonnan nem is tudja elérni a beállítási lehetőségeit, csak és kizárólag a „Saját felhasználói profil” oldalon.

Amennyiben valaki rendelkezik a Felhasználók szerkesztése szerepkörrel, akkor nem csak az imént leírt módon érheti el a saját beállításait, hanem a Felhasználók menüpontból is, mivel ezzel a jogosultsággal már látható menüpont lesz, és így a szervezet minden rögzített felhasználóját is látni fogja, továbbá megtekintheti és szerkesztheti az ő hozzáféréseiket is.

A saját felhasználó profil ily módon a Szerkesztés ikonjára kattintva is elérhető.

A Felhasználók szerkesztése jogosultság hozzáférése azt eredményezi, hogy a profilokban  a jogosultsági beállítások is látszanak, mind a Felhasználók menüpontból, mind a „Saját felhasználói profil” oldalon.

 

 

Visszajelzés
0 közül 0 hasznosnak találta ezt

Görgetés a felső ikonra