You are using an unsupported browser. Please update your browser to the latest version on or before July 31, 2020.
close
You are viewing the article in preview mode. It is not live at the moment.
Kezdőlap > Norma Felhasználói kézikönyv > 07. Normakatalógus > 7.1.2 Műveletsablonok, mérések - Új Műveletsablon létrehozása
7.1.2 Műveletsablonok, mérések - Új Műveletsablon létrehozása
print icon

Műveletsablonok, mérések

 

A szoftver menüsávjának Normakatalógus nevű része két menüpontot tartalmaz. Ezek közül az egyik a Műveletsablonok, mérések.

 

A menüpont szövegére kattintva a Műveletsablonok, mérések elnevezésű felület listanézetére jutunk, ami az előzetesen már felvitt műveletsablonokat tartalmazza soronként.

 

 

Ebben a menüben van lehetőség új műveletsablonok létrehozására. Először ennek folyamata kerül bemutatásra.

 

 

Új műveletsablon létrehozása

 

Az új műveletsablon hozzáadásának folyamatát az ugyanilyen elnevezésű zöld színű gomb megnyomásával lehet a menüpontban elindítani, illetve lehet importálni is excel sablon segítségével.

 

 

Egyesével történő feltöltéshez az "Új műveletsablon" gombot, használjuk, ekkor a következő kitöltendő felület jelenik meg:

 

 

A kitöltendő mezőknél igaz az, ami az egész szoftverre jellemző, tehát a piros csillaggal ellátottakat kötelezően ki kell tölteni, a többi csak opcionális. Továbbá, amely mezők végén látható legördülő, ott mindig már előzetesen rögzített lehetőségek közül kell választani, ahol ez nem jelenik meg, ott általában szabadon szöveg írható.

Ezek függvényében új műveletsablon megadásakor a percköltséget a korábban létrehozott osztályozások alapján határozhatjuk meg. Az Osztályozások, percdíjak a Normakatalógus másik menüpontja. Ennek felületéről, az osztályozások és percdíjak hozzáadásának menetéről a következő linken elérhető cikkben olvashatnak: A Normakatalógus szerepe - Osztályozások, percdíjak

 

Az osztályozások mező végén a kis nyíl segítségével előhívhatók az osztályozások.

 

 

A Címkék végén ugyan nem találunk ledördülőt, ám belekattintva a mezőbe láthatóvá válnak a korábban már alkalmazott címkék, így ezeket is felhasználhatjuk:

 

 

De szükség és igény szerint új Címkét is megadhatunk a Hozzáadás zöld gomb segítségével:

 

 

A felugró ablakban csak a Címke nevét kell beírni (tetszőleges elnevezés), majd a + Létrehozás zöld gombra kattintva létre is jön az új címke.

 

 

Miután minden kötelező és általunk fontosnak tartott adatot megadtunk az új műveletsablonhoz, a felület alsó részén, a balra található zöld színű Mentés gomb megnyomásával tudjuk menteni ú sablonunkat.

 

 

Amennyiben nem szeretnénk menteni az adatokat, vagy változtatásokat, akkor azt a Mentés gomb melletti Mégsem feliratra kattintva tehetjük meg.

 

 

Ha a kitöltés során valamelyik kötelező adatot nem adtuk meg, akkor hibajelzést kapunk.

 

 

 

Mérési alapadatok beállítása új műveletsablon rögzítésekor

Amennyiben megadtunk minden szükséges adatot, és a Mentés gombot is megnyomtuk, a szoftver a "Mérési alapadatok" felületére vezet rögtön minket, ahol az új sablonunkhoz kapcsolódó mérési szempontok beállítására van lehetőség.

Egyúttal a jobb felső sarokban visszajelzést kapunk arról, hogy az "Elem sikeresen hozzáadva.", tehát műveletsablonunk mentésre is került.

Ha mentettük a mérésbeállításokat, akkor ezzel a Mérések elnevezésű felületre kerülünk, az "Elem sikeresen hozzáadva." felirat jelzi, hogy a rögzítés sikeres volt.

 

A felületen a Műveleti idő megadása kötelező, aminek megadásánál plusz információ segít minket, ha egerünket a kis kék színű körben látható "i" betűre állítjuk.

A többi mező kitöltése opcionális. A Mérési adatpontoknál a zöld színű körben elhelyezkedő + jellel lehet újabb mérési adatpontot hozzáadni a sablonhoz.

A felület bal alsó részén tudjuk a beállításokat a már megszokott zöld Mentés gombbal menteni, vagy épp a Mégsem szövegre kattintva azokat elvetni. 

 

 

 

 

 

Műveletsablonok létrehozása importálással

A műveletsablonok importálása a Műveletsablonok, mérések menüpont jobb felső részében található kék színű Importálás gomb megnyomásával indítható el.

A Műveletsablonok importálása felületről a kék színű „Excel sablonfájl letöltése” megnevezésű gombbal tölthető le a megfelelő sablon a kitöltéshez.

A sablon segítségével egyszerre több műveletsablon tölthető fel. A fájl pontos kitöltését a táblázat második sorában található szöveges instrukciók segítik. A kötelező adatok vastagon szedettek és csillag is jelöli őket. Az importfájlban az osztályozások, mértékegységek, géptípus és kiegészítő eszközök oszlopokban lenyíló listából lehet választani, a korábban feltöltött lehetőségek közül. Amennyiben új osztályozásokat, mértékegységeket, géptípusokat vagy kiegészítő eszközöket szeretnénk használni, az importfájl sablon letöltése előtt fel kell tölteni ezeket az Osztályozások, percdíjak vagy a Konfiguráció menüben, és utána letölteni az importfájlt. Import során 3 címke használható, ezeket külön oszlopokban lehet megadni, akárcsak a kiegészítő eszközöket.  

A megfelelő adatok megadását követően a fájl menthető és importálható.

A műveletsablonok importálása oldalon a szürke színű „Fájl kiválasztása” gombra kattintva keressük meg az elmentett sablont. A feltölteni kívánt fájl kiválasztása az excel nevére, majd a Megnyitás gombra kattintva történik meg. Ezt követően a kiválasztott fájl neve megjelenik a Fájl kiválasztása gomb mellett, majd a felület bal alsó részében található zöld színű Importálás gomb segítségével lehet az importálás folyamatát elindítani.

Az importálás elindítása után a szoftver azonnal a Szinkronizációs utasítások felületre navigál, ahol nyomon követhető a Szinkronizációs utasítások feldolgozottsága.

Sikeres beolvasás esetén „Teljesítve” felirat jelenik meg, és egy zöld sávban számszerűen is látható a beolvasott tételek száma.

A feldolgozottságot mutató sáv alatti kék színű, „Szinkronizálandó tételek” elnevezésű gombot megnyomva a beolvasott adatok részletezését lehet megtekinteni.

Amennyiben az excel beolvasása közben a szoftver valamilyen hibát érzékel, akkor a szinkronizáció „Lezárva, de kivételekkel” feldogozottsági állapotot eredményez.

A „Szinkronizálandó tételek” listájában az „Állapot részletei” oszlopban az „i” jelzésre húzva az egeret kiderül a hibás beolvasás oka.

A műveletsablonok egyedi azonosítója a kód, így ez nem ismétlődhet! Ismétlődés esetén import során felülíródhat más sablon.

Visszajelzés
0 közül 0 hasznosnak találta ezt

Görgetés a felső ikonra